Sommerutstilling hos Skauen Husflidslag


Sommerutstillingen til Skauen i Grisehuset på Aur prestegård hadde temaet «Holdbart». Utstillingen varte fra Jonsok til Olsok + den helgen vi markerte Husflidsdagen.
Vi har hatt mange besøkende og har fått mange positive tilbakemeldinger.

Ta en titt på alle de fine bildene som er innsendt av Trine Lise Harfallet og Solveig Sæther!

Bilde 1 Brudekjole fra 1988 gjort om til «selskapsantrekk» – topp av potetgullposer.
Bilde 2 Kjole av en gammel gardin + skjørtet som «hører til» Skauen-kofta er også en gammel gardin.
Bilde 3 Uten tekst.
Bilde 4 Pute av gammel olaskjorte + forskjellige bøker rundt temaet.
Bilde 5 Puter av gammel skinnjakke + olaskjorte.
Bilde 6 Div. «glassting» satt sammen til lysestaker – glass kjøpt på gjenbruksbutikk.
Bilde 7 Barnekjoler sydd av gardiner og sengetøy + babydress sydd av fars gamle genser.
Bilde 8 Filleryer
Bilde 9 Illustrerer at det lønner seg å ta godt vare på f.eks. sko/støvler ved å pusse dem.
Bilde 10 Stopping av sokker
Bilde 11 Gammel lampeskjerm som «ble ny» med hyssing, bendelbånd og perler.
Bilde 12 Gamle strameier sydd sammen til et veggteppe.
Bilde 13 Lampe av Norgesglass.
Bilde 14 Sminkefjernerpads
Bilde 15 Kaffefilter laget av ubleket lerret som vaskes etter 5-6 gangers bruk.
Bilde 16 Pute av gammel skinnjakke.
Bilde 17 Uten tekst.
Bilde 18 Kofte fra begynnelsen av 60-tallet som ble så slitt på albuene at armene ble snudd og stoppet. Vrangbordene på armene har også blitt byttet ut etterhvert. Kofta er i bruk den dag i dag. 

Fargemagi i husflidslagene 🌈


Høsten er tid for å farge med planter og sopp og aktivitetene er nå på topp i husflidslagene. Vi har fått bilder fra husflidslagene i Lørenskog og Skedsmo som nylig har hatt kurs med plantefarging. Vi kan også opplyse at Skedsmo Husflidslag skal ha soppfargekurs senere i høst, men tiden for å sanke sopp er nå!

I Skedsmo Husflidslag ble det laget 50 forskjellige fargeprøver.

Rapport fra «Verdens Kuleste Dag»


Verdens Kuleste Dag er Sparebankstiftelsens familiearrangement på Akershus festning siste lørdag i august hvert år de siste 7 årene. 25.000 publikummere innenfor murene, fullt trøkk på husflidsverkstedene fra kl 11 da det åpnet til stengetid kl. 16.

Stoppe sokker og trykke morsomme lapper til fillete olabukser, ullsåler av gamle «kokte» ulltepper, sy og brodere nålebrev og fine brødfjøler av restekapp fra trelastutsalgene. Joda, tema er HOLDBART!

11 ungdommer fra Akershus gjorde en fenomenal jobb. Her er det gode ressurser som husflidslagene kan hente hjelp fra også i andre sammenhenger.

To tredreiere var også med. Det var Reinhold fra Lørenskog og Jørgen fra Brandbu. De dreide stoppesopper som stoppeverkstedet øyeblikkelig tok i bruk. Ingen av de som deltok på dette verkstedet hadde sett en stoppesopp tidligere, for ikke å si brukt en.  

Husflidskonsulenten i Akershus ledet prosjektet på vegne av Norges Husflidslag og husflidsungdommen i Akershus. Kanskje skulle vi stille med  HOLDBART-verksted bemannet med ungdommer i flere sammenhenger, men rundt om i Akershus?

Morsomt er det – og veldig nyttig!

Takk til alle flinke og tålmodige medhjelperne fra Anne Guri – husflidskonsulent!

Verdens kuleste dag


Norges Husflidslag og Ung Husflid er på Verdens Kuleste Dag på Akershus festning lørdag 31. august, klokka 11 – 16 for å lære deg alt om stopping og lapping, så du kan gi klær med hull et nytt liv.  I tillegg får du muligheten til å lage ullsåler til støvlene av gamle ulltepper, lage sin egen brødfjøl av restmaterialer og lage hoppetau av restmaterialer fra tekstilindustrien. 

Verdens Kuleste Dag er en megastor og gratis aktivitetsdag for barn og unge på Akershus festning i Oslo. Håper vi sees! 

Har du ikke mulighet til å delta på Verdens Kuleste Dag 2019, men har lyst å lære mer om hvordan stoppe og lappe dine egne klær? Delta på et av våre mange Holdbart Fikselaug eller bestill bøkene Stoppa og Lappa i vår nettbutikk; supre til inspirasjon og for å lære nye teknikker!

12 ungdommer og to voksne karer fra dreiemiljøet i Lørenskog og på Hadeland.
Det er ungdommer fra Akershus som er instruktører og som skal hjelpe barna med å lage alt det morsomme som vi har tilrettelagt for.
Ansvarlig for NHs stand er fortsatt Husflidskonsulenten i Akershu;, nå er det 5. året vi deltar!

Les mer under lenkene!

Tilskuddsmidler


TILSKUDDSMIDLER fra AKERSHUS FYLKESKOMMUNE 2019

Akershus Fylkeshusflidslag har fra og med 2019 ansvar for utdeling av Tilskuddsmidler, (Husflidstilskudd) fra Akershus Fylkeskommune.

For å oppnå mest mulig husflidsnytte, blir midlene for 2019 fordelt til lokallagene uten forutgående søknadsprosess.

Totalt tilskudd som skal tilgodeses lokallag, fordeles 50% med likt beløp pr. lag, 50% iht medlemsantall.

Det vedtas kriterier for disponering av midlene på Akershus Fylkeshusflidslags styremøte 8. mai og rapportering skal skje i henhold til disse kriteriene i forbindelse med årsrapportering for 2019.

Nærmere informasjon knyttet til kriterier og fordeling sendes alle lokallag seinest uke 22.

Nesodden husflidslag – 40 år


Medlemmer og gjester var invitert til en hyggelig kveldstund med jubileumskake og kaffe og 40 stk fant veien til kafe Triangel. Trine Bathen ønsket alle velkommen og deretter foredro Eli Vinje, lagets første leder, om 40 års historie fra lagets spede oppstart og til i dag – en levende og humoristisk historie fikk vi presentert. Deretter gratulerte husflidskonsulent Anne Guri Gunnerød laget med dagen og takket alle, både enkeltmedlemmer og tillitsvalgte, for den store innsatsen som er lagt ned for å ivareta håndverk og kulturarv for framtidige generasjoner.

Ingen samling av husflidsentusiaster uten en praktisk økt, så også her. Siden påsken nærmet seg var temaet kyllinger og av Trine fikk vi innføring i hakking; følgende ble det hakkekyllinger vi laget denne kvelden.

Tekst og bilder:
Anne Guri Gunnerød
Husflidskonsulenten i Akershus

Støtte til gjennomføring av spesielle kurs – 2019


Støtte til gjennomføring av spesielle kurs – 2019

Akershus fylkeshusflidslag hadde i budsjettet for 2018 satt av midler til stipend for kurslærerutdanning med søknadsfrist 10. juni. Da det fortsatt er penger igjen på denne posten, har styret vedtatt å omdisponere kr 40 000 slik at lokallagene nå kan søke om støtte til spesielle kurs som planlegges gjennomført i 2019:

  •  «Smale kurs» Dette kan være kurs i tilknytning til rødlisteprosjekter eller andre kurs som i utgangspunktet ikke drar mange deltakere, men som lokallaget ønsker å sette i gang allikevel.
  •  «Dyre kurs» Dette kan være kurs hvor kurslærer krever høyere honorar og dette ikke er mulig eller ønskelig å dekke inn via kursavgift.

SØKNADSFRIST: 1.DESEMBER

Alle søknader som er mottatt innen fristen, vil bli behandlet på Akershus Fylkeshusflidslags styremøte i desember.

Bruk vedlagte elektroniske søknadsskjema. Det kan skrives i dokumentet ved å klikke inn i det blå feltet du får når du beveger musepekeren under følgeteksten.

Lenke til søknadsskjema

Det forventes ingen omfattende søknad, men følgende må selvfølgelig framkomme:
Type kurs
Budsjett
Målgruppe for kurset
Begrunnelse for søknaden

Eks.:
Kostbar foredragsholder
Forsøksprosjekt på ny teknikk
Annet…

For lag som blir tildelt støtte, forventes det en rapport i etterkant – mer som en tilbakemelding på hvordan det gikk med kurset.

Rapport fra kurset med hensyn til bruk av midler samt læringsutbytte sendes Akershus Fylkeshusflidslag – akershusfhl@gmail.com eller per post til Postboks 167, 2011 Strømmen etter gjennomført kurs.

Mottatte søknader vil bli behandlet samlet på styremøte i desember, så vær rask med å søke.

Med vennlig hilsen
Akershus Fylkeshusflidslag
Anne Marie Madssveen – leder
Mobil: 992 32 919
www.akershusfhl.no